WK - Boedapest

logo bp17

 

 

Het WK zwemmen in Boedapest vindt plaats van zondag 23 juli tot en met zondag 30 juli.
Volg hier de deelnemende BR
ABO Zwemmers: 

 

Kimberly Buys

- 100m vlinder: 58.45 - 13e plaats

    - Halve finales: 58.89 - 16e plaats  

- 50m vlinder: 25"85 9e plaats

    - Halve finale 50m vlinder: 25.70 – 7e plaats + nieuw Belgisch Record

    - Finale 50m vlinder: 25.78 – 7e plaats

Pieter Timmers

- 200m vrij: 1:48.13 – 31e plaats

- 100m vrij:    48,67 - 13e plaats
    - Halve finale:  48.96- 16e plaats

- 50m vrij: 22"47  26e plaats

 

 


Wat als BRABO in Hongarije had kunnen werken?

Hongarije is zonder twijfel een sportland! Ten bewijze: op hetzelfde moment organiseert het een wereldkampioenschap zwemmen, een European Youth Olympic Festival (EYOF) en een Grote Prijs Formule 1. Sport wordt er bij elke Hongaar met de paplepel ingelepeld zoals de foto van deze peuter, met Hongaarse vlag op het voorhoofdje, genomen in het fandorp van het WK aan de Danu Arena, ten volle illustreert.

 

Peuter LR

Sport is voor president Viktor Orban de kapstok waaraan hij zijn politieke doelstellingen aan ophangt. Sport is voor hem de perfecte motor om vaderlandsliefde, ondernemerschap, loyaliteit en persoonlijke discipline kracht bij te zetten en op die manier probeert de economische draagkracht en welstand van Hongarije naar een hoger niveau te tillen.

 

Op het WK Zwemmen in Boedapest was BRABO in de persoon van Kimberly Buys andermaal de redder des vaderlands voor België. Haar 7de plaats in de finale van de 50 m vlinderslag werd het absolute en enige hoogtepunt voor ons land. Tegelijkertijd was de hele zwemwereld blij met en voor haar omdat er deze eeuw geen enkele Belg in geslaagd is om zo hard te blijven werken voor een doel dat 10 jaar onbereikbaar leek maar in Boedapest dan toch gehaald werd. “Kimberly is een voorbeeld voor iedere topsporter”, schetste Ronald. “Zij heeft ontelbare keren een tegenslag moeten verwerken maar heeft zich iedere keer naar een hoger niveau gewerkt. Denk maar aan de paar honderdsten waarmee ze haar eerste Olympische Spelen de mist in zag gaan; denk maar aan al die keren dat het in de halve finale van een groot toernooi net niet lukte en denk maar aan de gebroken pols nadat ze met de fiets door een auto omver werd gereden.”

 

Het is geen toeval dat BRABO opnieuw de eer van het vaderland hooghield! De werkkracht van de club maakte het mogelijk om tegelijkertijd - naar Hongaars voorbeeld? – top te zijn op het WK en twee Belgische kampioenschappen te organiseren. De Stad Antwerpen beseft daarbij als geen ander dat sport, naar Hongaarse analogie, inspirerend werkt voor zijn bewoners en op die manier haar status van absolute wereldhaven gemakkelijker kan vasthouden cq verstevigen. Zwemclub BRABO, met de naam van de historische kiem van de stad, is daarbij een permanente voedingsbodem dankzij de organisaties van de Flanders Speedo Cup, de Antwerp Diamond Speedo Race, de Belgische en Vlaamse kampioenschappen voor jeugd en senioren en last but not least de prestaties van haar topsporters op Olympische Spelen, Wereld- en Europese kampioenschappen.

 

Toeval bestaat niet in topsport. Het succes van BRABO steunt op de meest lucratieve samenwerking ter wereld: Belgische werkkracht en Nederlands structuurvermogen. De internationale beleidsmakers wisten dat in 1814 al, toen ze ons land met onze Noorderburen terug samenbrachten. Jammer genoeg hield het pact maar 15 jaar stand maar bij BRABO tiert het nog welig. Ronald Gaastra, de Nederlander, die met protestantse openheid, de lijnen uittekent voor de Belgische toptalenten. Als het puntje bij het paaltje komt, levert dat een 7de plaats op een WK op.

Luc Wuyts


  • Zaterdag 29/7/17

Kimberly : finale zoals gehoopt

Kimberly Buys werd in de finale van de 50 m vlinderslag 7de in 25.78! Schitterend! Sarah Sjöström won in 24.60 voor Ranomi Kromowidjojo (25.38) en de Egyptische Farida Osman (25.39). “Ik heb een finale gezwommen zoals ik gehoopt had; het resultaat ligt helemaal in lijn met hetgeen ik nu waard ben”, lachte ze in de mixed zone van de Danu Arena.

Voor de derde keer op rij mocht Kimberly naast Noorbuur Ranomi Kromowidjojo starten in de 50 m vlinderslag. Zij heeft er zich niets van aangetrokken: “Het was mijn doel mijn eigen race te zwemmen en dat is prima gelukt”, vertaalde Kimberly haar tevredenheid. “Een finale op een WK groot bad is met niets anders te vergelijken en dus is het niet evident om een wedstrijd te zwemmen zoals afgesproken met de coach. Toch heb ik een finale gezwommen zoals ik gehoopt had en dat is dus andermaal de bevestiging dat ik nog steeds stappen vooruit kan zetten. Bovendien was mijn aankomst in vergelijking met de halve finales perfect. Ik had mezelf opgelegd om niet met de anderen bezig te zijn. Kortom, het resultaat ligt helemaal in lijn met hetgeen in nu waard ben. De Top 3 was niet haalbaar op dit moment. Wie weet op termijn wel. Misschien op het EK volgend jaar in Glasgow. Niemand heeft immers de garantie dat hij of zij volgend jaar even snel zwemt dan vandaag; dus ook mijn concurrenten niet!”

“Mijn toekomst wil ik jaar na jaar bekijken. Ik ben nu immers in een andere situatie terecht gekomen. Tot op heden was mijn leven de combinatie van topsport en studeren. Ik heb zo pas mijn diploma gehaald en dus zoek ik naar een nieuwe haalbare combinatie. Een leven met enkel zwemmen zie ik echt niet zitten. Wel ben ik ervan overtuigd dat ik op de 50 m vlinder kan evolueren naar een 25.5, 25.6. Dat is alvast een eerste mooie uitdaging!”

“Ik heb vandaag geen fouten gezien bij Kimberly”, bevestigde Ronald haar prima prestatie. “Zelf had ik afgeklokt op 25.6 en half weg was je sneller dan tijdens de halve finale. Voor de juiste analyse moeten we uiteraard nog eens de beelden bekijken. Ten opzichte van het Belgisch record van gisteren was je finaal even vlug; acht honderdsten is echt niets in tijd. Ik ben echt blij met deze 7de plaats. Het komt veel beter over dan de 8ste want dat wordt door de buitenwereld als snel vertaald naar “laatste.”

Met de 7de plaats van Kimberly redde BRABO andermaal het imago van de Belgische zwemsport en daarmee bewijst de club andermaal meer dan zijn recht op bestaan.

Luc Wuyts

 Ronald bij Sporza 640x480cr

 

 


Ronald doet zijn relaas bij Inge Van Meensel van Sporza

 

 

 

 

 


Belgiës Trouwste Zwemfan: Finale Kimberly is al Top


Urbain Celis uit Aartselaar is de trouwste zwemfan van België. Als sinds de Olympische Spelen van 1976 in Montreal volgt hij getrouw onze zwemmers en na de Spelen van Barcelona in 1992 heeft hij ook nog geen enkel WK of EK gemist. Straks zit hij dan ook op de eerste rij om voor onze Kimberly Buys te supporteren in de finale van de 50 m vlinderslag.

In de voetsporen van zijn vader was Urbain Celis jarenlang trouw voetbalsupporter van het ter ziele gegane Boom maar toen hij in 1976 voor de eerste keer naar de Olympische Spelen trok, groeide zijn liefde voor atletiek en zwemmen. “Ik ben immers zot van tijden en afstanden”, verklaarde Urbain Celis van middag in de zalige zon van Boedapest na opnieuw een voormiddag aandachtig toeschouwer te zijn geweest van de series in de Danu Arena. “Die fascinatie is misschien wel ontkiemd in Montreal waar de Amerikaan Montgommery als eerste mens onder de magische grens van 1 minuut dook. Sindsdien schrijf ik alles minutieus op in dagschriftjes. Wat mij daarbij tijdens dit WK vooral opgevallen is dat er amper valse starten werden veroorzaakt. Daarnaast is Boedapest voor mij één van de best georganiseerde wereldkampioenschappen.”

Urbain Celis 480x640 2

“Ik vind alle wedstrijden interessant om zien”, bevestigt Urbain zijn liefde voor de zwemsport. “Uiteraard stijgt de adrenaline als er Belgen en Nederlanders op de startblokken staan. Tenslotte spreken wij toch dezelfde taal, niet? Maar de finale van Kimberly had ik niet zien aankomen. Zij heeft al zo dikwijls een halve finale moeten zwemmen waarin het niet lukte om door te stoten tot bij de laatste 8, dat ik er van overtuigd was dat het weer niet zou lukken. Dat ze het gisteren toch waar gemaakt heeft, is even fantastisch als opzienbarend. Voor mij maakt het dan ook niet meer uit op welke plaats zij vanavond gaat eindigen. Voor mij is het veroveren van een finaleplaats al Top en dus kan Kimberly mij vanavond nooit ontgoochelen.”

“Wat voor mij nog steeds een raadsel blijft, is de afwezigheid van Belgische estafetteploegen op dit WK”, rakelt Urbain spontaan op terwijl hij zijn dagboek van Boedapest opent. “Vanmorgen zwom Tajikistan een 4:29 op de 4x100 m crawl mixed en de Maladiven zelfs 4:31. Op de 50 m schoolslag finishte een Ruandees in 54.94. Moeten wij in Belgi¨echt zo streng zijn voor onze atleten?”

Luc Wuyts

Urbain Celis heeft ook in Boedapest nog geen enkele zwemwedstrijd van het WK gemist.


  • Vrijdag 28/7/17

Kimberly Buys eerste WK-finale vrouwen in 19 jaar

Kimberly Buys heeft het onmogelijk gewaande toch mogelijk gemaakt: 19 jaar na Brigitte Becue gaat zij de geschiedenis in als de eerste vrouw van de 21ste eeuw die in het zwemmen een finale van een wereldkampioenschap haalt. De beloning van 12 jaar keihard werken onder de coach die maar met één ding bezig is: hoe kunnen we zwemmers blijvend progressie laten maken.

Uiteraard was Kimberly Buys in de wolken met haar eerste WK-finale in haar roemrijke carrière maar niet met haar aankomst van de halve finale. Nochtans stelde zij haar Belgisch record met 8 honderdsten scherper tot 25.7 rond, goed voor de 7de tijd en amper 7 honderdsten verwijderd van theoretisch brons want de Française Melanie Henique tikte in de halve finale aan na 25.63. En zo komen we bij de uitleg van Kimberly: “Toen ik aantikte was mijn eerste gedachte “verdomme, ik heb het verknald.” Maar toen zag ik mijn tijd, die goed was voor de derde plaats en wist ik dat de finale binnen was. Mits een goede aankomst kan ik minstens nog 1 tiende van een seconde winnen.”

Belgische Vlag RL

Dat was ook de mening van Ronald, die al bezig was met de dag van morgen en Kimberly al heel vlug naar het uitzwemmen stuurde: “Ik had voorspeld dat 25.7 goed zou zijn voor de finale. Dat doel is dus bereikt maar daar kunnen we ons niet bij neerleggen. In dat opzicht heb ik haar zes weken geleden al belast met de vraag hoe ze zou omgaan met een plaats in de finale en te proberen daarin het podium te halen. Ze stond een beetje verstomd van die optie maar samen met onze psychologe heeft ze daarover veelvuldig van gedachten gewisseld. Op die manier denk ik dat zij optimaal voorbereid is voor haar eerste WK-finale. Als ze morgen de perfecte race zwemt, doet ze mee voor de medailles.”

Kimberly Buys redde in Boedapest de eer voor België en haar vlag door zich te plaatsen voor de finale van de 50 m vlinderslag van morgen met een nieuw Belgisch record van 25.70 s.

 Luc Wuyts 


Kim Janssens: Kimberly verdient finale!

Ronald LR


Ronald lacht na de geslaagde reeks van Kimberly op de 50 m vlinderslag: “Komt ze straks uit op een 25.7, dan zit ze in de finale!”


 Terwijl Kim Janssens haar poulains vandaag aan het klaarstomen was voor de finales van het Belgisch kampioenschap vond ze toch nog even tijd om te reageren op de kwalificatie van Kimberly Buys voor de halve finale op de 50 m vlinderslag op het WK in Boedapest. “Ze verdient straks een plaats in de finale”,  sprak haar supporters- en topsporthart.

“Kimberly heeft al een bijzonder goed seizoen achter de rug en haar kop zal straks wel op knallen staan”, antwoordde Kim Janssens vanuit de BRABO-thuishaven, het Olympisch zwembad Wezenberg. “Als ze er straks in slaagt om haar Belgisch record te verbeteren sluit ze het wereldkampioenschap sowieso al op een heel mooie manier af. Vergeet maar niet dat zij nu al een plaats bij de Top 16 van de wereld heeft veroverd en dat wordt door veel mensen niet naar waarde ingeschat. Net zoals de meeste Belgen, heeft zij topsport altijd met studie moeten combineren, en als je op die manier dan toch in de halve finale geraakt, is dat een topprestatie op zich!”

“Niemand verdient meer een plaats in de finale dan Kimberly! Immers, de verandering van koers na de Olympische Spelen was wel zo drastisch dat ik niemand bekwaam zie om haar dat na te doen. Alles, maar dan werkelijk ook alles, dat zij voor Rio gewend was te doen, en dat gedurende meer dan 10 jaar, heeft zij moeten vergeten. Zij is niet alleen op een heel andere manier moeten gaan trainen maar daar bovenop werd zij verplicht een dieet te gaan volgen, dat zo streng is dat er maar weinig mensen zullen zijn die dat kunnen volhouden. In principe was het voor haar zo een stap in het ongewisse dat het al een wonder kan genoemd worden dat zij zich daar aan gewaagd heeft. Ik ben heel blij voor haar dat het allemaal zo goed is meegevallen. Ik wist al wel dat zij voor zichzelf heel streng kan zijn maar dit is toch de absolute uitschieter van haar carrière. En dat mag straks bekroond worden met een eerste WK-finale.

Luc Wuyts


Kimberly Buys naar halve finale 50 vlinder

Kimberly Buys heeft met een 9de tijd, 25.82 s, probleemloos de halve finale gehaald van de 50 m vlinderslag op de zesde dag van het wereldkampioenschap in Boedapest. Pieter Timmers eindigde met een fraaie chrono van 22.47 s op de 26ste plaats in de reeksen van de 50 m crawl. “Ik heb een mooie ochtend beleefd”, kraaide Ronald Gaastra in de mixed zone van de Danu Arena.

Met haar 25.82 s bleef Kimberly maar 4 honderdsten boven haar Belgisch record dat ze in mei in de eigen Wezenberg op de tabellen zette. “En daar ben ik best tevreden mee”, verklaarde ze na afloop. “Voor de ochtend is dat een mooie tijd en nu ga ik mij zo snel mogelijk voorbereiden voor de halve finale. Daarin hoop ik toch nog iets sneller te kunnen. In een 50 meter moet alles van het begin tot het einde wel perfect verlopen, wil je een toptijd zwemmen. En goed aantikken is meer dan een absolute vereiste. In de reeksen was dat onderdeel in ieder geval prima in orde!”

Ook Ronald was van oordeel dat Kimberly een zeer goed resultaat had neergezet. “Als ze vanavond de eerste slagen nog iets sneller kan uitvoeren en op het einde niet stil valt, zit de vereiste 25.7 voor de finale er dik in. Zij bewijst in ieder geval dat ze in topvorm is.”

Ook over de 22.47 van Pieter was de BRABO-coach in de wolken. “Als ik mij goed herinner, is dit de snelste 50 van Pieter ooit in de reeksen en slechts 2 tienden boven zijn PR.  Dit is een mooie afsluiter van het WK.”

“Al bij al ben ik ook best tevreden over mijn WK”, was ook de slotconclusie van Pieter zelf. “Jammer dat mijn 100 m crawl niet gebracht heeft wat ik ervan verwacht had want in feite wil ik altijd progressie laten zien.”

Over de kleine Belgische delegatie op dit WK wilde hij nog graag het volgende kwijt: “De sfeer is onderling best OK maar een grotere groep is uiteraard leuker. Dan kan je meer voor elkaar supporteren en dat komt natuurlijk het zelfvertrouwen en de wil om het nog beter te doen ten goede.”

Cubslogan LR
Luc Wuyts

 

 

 

 

 

 

 

In de metro van Boedapest liep een atlete van de Canadese zwemclub Windsor rond met de volgende inspirerende T-shirt.

 

 

  

 


  • Woensdag 26/7/17

Pieter onverwacht toch geen finale

Ondanks de positieve vooruitzichten van Pieter Timmers en Ronald Gaastra heeft onze zilveren medaille van Rio de finale van de 100 m crawl niet gehaald op het WK in Boedapest. Pieter zelf leek in de mixed zone van de Danu Arena nog het meest verrast door de 48.96 en de daaraan verbonden 16de plaats: “Dit is uiteraard niet wat ik gehoopt had; zeker niet na de eerste 50 meter, die mij nog best OK leek. Ik zwom in de hoop van een beter keerpunt te kunnen maken dan in de reeksen maar in de tweede 50 m kon ik maar moeilijk mijn slagfrequentie volhouden. En op het einde viel ik helemaal plat.”

“Ik had gehoopt te kunnen groeien in deze 100 m crawl maar jammer genoeg was het omgekeerde het geval”, vervolgde Pieter zijn wedstrijdverhaal.  Ik had nochtans goed kunnen rusten tijdens de middag en ook tijdens het inzwemmen voelde ik mij best in mijn sas. Het moeten zwemmen in baan 1 wil ik zeker niet als excuus inroepen.”

“In ieder geval is mijn voorspelde Top 8 in deze 100 m crawl er voor mij gekomen; met uitzondering van mezelf”, grapte Pieter tot slot.

“Waarschijnlijk was Pieter toch iets minder goed gerecupereerd dan hij en ikzelf hebben aangevoeld”, begon Ronald naar een verklaring te zoeken. “En dat is gezien het afgewerkte trainingsprogramma misschien ook wel logisch. In ieder geval is gebleken dat de 48.2 voldoende had geweest om in de finale te staan. Ik sta er wel versteld van dat er in dit post-Olympisch jaar zo hard gezwommen wordt. Dat is de eerste keer dat ik dat mee maak.”

“Wij moeten nu zo snel mogelijk deze bladzijde omslaan en vanaf midden september beginnen aan de voorbereiding op het EK kort bad in Kopenhagen in december en uiteraard ook op het EK volgend jaar in Glasgow. Pieter is nog steeds iemand die altijd een 48 laag in zijn marge heeft en dat blijft voldoende om Top 8 van de wereld te zijn. Daar bestaat geen enkele twijfel over!”Monument 480x640 2

Luc Wuyts

 

 

 

 

 

In de ochtend spoot de fontein van dit monument;

in de namiddag niet meer. Was dat de symbolische aankondiging

van het missen van de finale van Pieter? 

 

 

 

 

 


Ronald verwacht finale Pieter

De Belgische geschreven pers was na drie dagen zonder succes in paniek maar topcoaches en topsporters laten zich niet leiden door tegenslagen. Ronald Gaastra en Pieter Timmers hadden in hun hoofd dat de halve finale van de 100 m crawl best haalbaar was en zo geschiedde ook. De dertiende tijd van 48.67 in de reeksen gaf nog meer vertrouwen en dus gaat Ronald ervan uit dat Pieter morgen de finale zwemt.

In de mixed zone stond een relaxte Pieter ons als eerste te woord: “Ons eerste doel was bij de eerste 16 te eindigen en dat is ons dus prima gelukt. Ik ga niet beweren dat het van een leien dakje liep maar ik ben omgekeerd ook niet heel diep moeten gaan om de halve finale te halen. Tijdens de tweede 50 had ik wel iets sneller willen gaan maar dat lukte nu nog niet; dat is voor straks in de halve finale. Als ik er de kleine foutjes van in de reeksen kan uithalen, moet de finale haalbaar zijn.”

“Als hij straks een 48.2 of 48.3 kan zwemmen, staat Pieter in de finale”, beaamde Ronald de woorden van zijn poulain. “Als ik de prestaties van de tegenstand zie en als Pieter de perfecte race zwemt, sluit ik een medaille niet uit. Pieter heeft na de 200 m goed kunnen uitrusten en heeft nu uiteraard vertrouwen geput uit de reeksen. Ons plan klopte volledig en als hij straks bij het keerpunt zijn normale versnelling kan uitvoeren, staat er niets in de weg om zich bij de laatste acht te plaatsen. Wij hebben in ieder geval een scenario Croenen kunnen vermijden want dat zou echt dramatisch zijn geweest”.

 Tanden LR

 

 

Pieter Timmers
heeft zijn tanden weer vast gebeten
in de 100 m crawl

 

 

 

 

 


Maandag 24/7/17


Het is niet alleen goud dat schittert

Een Ode aan Kimberly Buys

Buiten de Danube Arena in Boedapest, waar het Wereldkampioenschap zwemmen plaats vindt, staat een schitterend standbeeld van een zwemster in zilver, waarin de zon al zijn kracht laat schitteren (zie foto). Toen ons oog getroffen werd door dit majestueus beeld, borrelde de reflectie op dat het niet alleen goud is dat schittert met daarbij de bedenking dat Kimberly Buys meer waardering verdient dan haar globaal te beurt valt.

Zilver 480x640Sinds haar eerste EK kortebaan in 2005 heeft ze 2 Olympische Spelen, Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016, op haar palmares staan met daarnaast 6 WK’s lange baan, 2 WK’s korte baan, 5 EK’s lange baan en 6 EK’s korte baan. Op dit moment staan er liefst 6 individuele Belgische records op haar naam en ook bij de drie Belgische estattefette records per club en de drie Belgische estafette records van het land, staat haar naam iedere keer weer vermeld. Met andere woorden: gedurende twaalf jaar heeft Kimberly Buys het nationale zwemmen bij de dames als geen ander gedomineerd. Onwillekeurig moest ik denken aan de uitspraken van Mark Uytterhoeven over zijn wieleridool Herman Vanspringel uit de jaren 70 van vorige eeuw. “Zonder twijfel was Eddy Merckx (generatiegenoot van Vanspringel) de grootste uit de wielersport maar aan Herman beleefde je veel meer plezier”, verklaarde Mark toen Herman Vanspringel in 1997 ereburger van Kalmthout werd. “Hij was er altijd bij! Hij maakte altijd mee de koers; ook al zat hij meer dan eens in het verliezende kamp. Hij is altijd dezelfde gebleven. Om die reden hou ik zo van Herman en om die reden blijft hij ook herinnerd als een groot sportman.”

De linken met Kimberly Buys zijn evident; ook zij was er de voorbije 12 jaren altijd bij als er op het hoogste niveau gezwommen moest worden. Ook zij behaalde niet altijd het vooropgestelde doel maar ook zij bleef in alle omstandigheden authentiek. Zij was altijd bereid om uitvoerig tekst en uitleg te geven over een prestatie, ongeacht of die goed of minder goed was. En haar echte ontgoocheling stak ze steeds weg achter een blije lach. De rode draad doorheen 12 jaar topsport was zonder twijfel “heel graag zwemmen”. Geen enkele andere Belg heeft met zoveel plezier gezwommen als Kimberly. En dat plezier beleven aan haar sport heeft haar dat onvergetelijke imago bezorgd van de zwemster in zilver; onverwoestbaar en schitterend om te zien.

 

Luc Wuyts


Papa Rudi geniet van opwarmertje Pieter

“Pieter heeft gezwommen zoals ik het verwacht had”, reageerde papa Rudi Timmers vanuit de thuishaven op de prestatie van zoon Pieter op de 200 m crawl in de reeksen van het WK in Boedapest; een 31ste plaats in 1:48.13. “Het was niet meer dan een opwarmertje voor de 100 m crawl van woensdag. Dat betekent niet dat ik minder spannend heb zitten kijken naar de beelden vanuit Boedapest. Het is mij daarbij wel opgevallen dat er al vroeg heel snel gezwommen is geworden met een aantal zwemmers, die al in de buurt van 1:45 en 1:46 uitkwamen.”

“Maar met Pieter weet je nooit”, begint Rudi, vorige maand voor de derde keer opa geworden, zijn vooruitblik op de 100 m vrije slag van woensdag. “Hij kan altijd wel iets onverwachts uit de mouw schudden. Als alles mee zit en hij heeft een goede dag, weet je maar nooit met welk resultaat hij naar huis komt. Het beloven in ieder geval weer spannende dagen te worden.”

Ook Ronald Gaastra’s analyse ging in dezelfde richting. “De eerste 150 meter leken mij OK maar in de laatste 50 viel Pieter toch plat. Het is logisch want Pieter miste een aantal trainingen en ook op het vlak van kwaliteit hebben we niet alles kunnen doen dat gepland was. Wij moeten hier echter geen conclusies richting de 100 m aan willen verbinden. Op training lag net daar de focus op de 100 m. Pieter wilde zelf, heel terecht trouwens, nog één wedstrijd zwemmen om in het ritme te komen. Mogelijk gaat het feit dat hij heel diep is moeten gaan in de 200 m woensdag nog zijn vruchten afwerpen omdat hij dan de minder lange afstand gemakkelijker aan zal kunnen. Hij is echt gemotiveerd en blijft echt professioneel omgaan met zijn sport. Haalt hij woensdag een 25.7 dan is de finale binnen.”

 Pieter Timmers 14 7 17 LR

 

 

 

 

 

Pieter doet zijn relaas bij Bart Fieremans van Het Laatste Nieuws en Hans Jacobs van Het Nieuwsblad.

 

Pieter Timmers: 200m vrij: 1:48.13 – 31e plaats

  Cumulative Split:

   50m      (1) 25.38

   100m    (2) 52.51 -        27.13

   150m    (3) 01:19.90 -   27.39

   200m    (4) 01:48.13 -   28.23

 Zondag 23/7/17


Kimberly Buys HF 100VL 23 7 17 LR

  

  Ouders Kimberly Buys delen ontgoocheling en hoop

 

 

 

 

   Ook al was de ontgoocheling bij Kimberly groot na de
  gemiste finale,
toch kon er nog een lach af voor de foto

 

Het heeft niet mogen zijn voor Kimberly Buys. In de halve finale van de honderd meter vlinderslag kwam ze niet verder dan een 16de plaats in 58.49 s. Ontgoocheld kwam ze de mixed zone van de Danuba Arena binnen en op het thuisfront werd die ontgoocheling gedeeld door haar ouders. “Ik vind het raar dat zij niet in de buurt is gekomen van haar tijd op het Belgisch kampioenschap”, reageerde papa Luc vanuit het Waasland. “Onze verwachting was dat ze ergens tussen de 10de en 12de plaats zou uitkomen. Maar eerlijk toegegeven; een finaleplaats voor onze dochter zou ik wel heel straf gevonden hebben. Nochtans vertrok ze zowel in de reeksen als in de halve finale voldoende snel maar het verschil in tijd tussen de eerste en de tweede 50 m was te groot. Ik begrijp dat ze ontgoocheld is en dat zijn wij uiteraard ook. Gelukkig heeft Ronald vier dagen tijd om haar mentaal klaar te stomen voor de 50 m vlinder.”

“Voor ons blijft zo een groot toernooi een heel stressvolle bedoening; ook al is het voor Kimberly reeds haar zesde wereldkampioenschap. Wij zijn ondertussen weliswaar tien jaar ouder geworden maar ik heb de indruk dat wij het steeds intenser beleven. Het nagelbijten begint al ’s morgens en in de loop van de dag wordt het er niet beter op. Als je ter plaatse bent, heb je nog het voordeel dat je met de neus op de feiten zit maar op afstand , zoals nu, is het nog veel spannender. Wij hadden graag naar Boedapest gegaan en wij hadden de kaarten van de ouders van Jasper Aerents kunnen overnemen maar Christel kon geen verlof krijgen. Heel spijtig, want in de momenten van ontgoocheling wil je het liefst van al bij haar kunnen zijn.”

Zwempool LR

 

“Alle hoop is nu gevestigd op de 50 m vlinderslag van vrijdag. Het zal ook hier niet evident zijn om de finale te halen maar mij lijken de kansen net iets groter. Het zou mooi zijn mocht Kimberly op haar zesde WK zo een resultaat kunnen boeken”, besluit papa Luc.

 

 

 

 

 

Zicht op de Danube Arena in Boedapest


  1. Kimberly Buys plaatst zich als 13e voor de halve finales van de 100 vlinder in een tijd van 58.45 op de Budapest 2017 - FINA World Championships

Ronald Gaastra: Finale Kimberly Buys mogelijkRonald Gaastra 23 7 17 50VL Series.LR

Na de reeksen van de 100 m vlinderslag, waarin Kimberly Buys met een 13de tijd van 58.45 niet uitkwam waarop ze zelf had gehoopt, blijft coach Ronald Gaastra er toch van overtuigd dat zij de finale kan halen, die maandagavond om half zes betwist wordt.

“Ik heb zelf niet echt een verklaring waarom Kimberly in de reeksen onder de verwachtingen bleef”, was de eerste reactie van Ronald na afloop in de mixed zone. ‘Nochtans was haar inzwemmen vanochtend opnieuw fantastisch. Ze kan in ieder geval beter dan dit. Het is niet logisch dat zij trager zwemt dan op het Belgisch kampioenschap in mei”.

Toch blijft Ronald ervan overtuigd dat Kimberly zich kan plaatsen voor de finale en dat zou dan meteen de eerste keer in 23 jaar zijn dat een vrouw de eindstrijd haalt op een Wereldkampioenschap. Immers, in 1994 veroverde Brigitte Becue brons op het WK in Rome. “In onze voorbereiding op Boedapest hebben we alle kwaliteit gelegd op de avond. Kimberly kan alleszins veel beter dan hetgeen ze in de reeksen liet zien. Voor mij kan ze nog steeds uitkomen in de buurt van een 57.60 s en dat moet volstaan voor een finaleplaats. Meestal komt mijn buikgevoel ook wel uit en dus kijk ik met vertrouwen uit naar de halve finale van vanavond. Als Kimberly er in slaagt om wat “losser” te zwemmen, dan is de WK-finale binnen”.


 

Website:

https://fina-budapest2017.com

Voor alle resultaten:

http://fina.org/event/17th-fina-world-championships/results